Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline este întâlnită îndeosebi la persoanele cu vârsta peste 18 ani, fiind caracterizată de modificări  ale dispoziţiei. Elementul esenţial al tulburării de personalitate borderline îl constituie un pattern pervasiv de instabilitate a relaţiilor interpersonale, a imaginii de sine şi afectelor. Tulburarea implică în mod tipic nivele neobişnuite de  instabilitate emotională, gândire „în alb şi negru” sau gândire de tip extrem (ca mecanism de apărare); relaţii interpersonale, imagine de sine, identitate şi comportament haotice şi instabile, precum şi o tulburare a sensului sinelui. În cazuri extreme, tulburarea la nivel de sens al sinelui poate conduce la perioade de disociere. Aceste tulburări pot avea un impact negativ asupra relatiilor personale, sociale şi colegiale.

citeşte şi Tinereţe furată. Personalitatea borderline în filme

 

Conform DSM IV, criteriile de diagnostic pentru personalitatea borderline sunt:

 

1. Teama constantă de abandon. Eforturile disperate pentru a evita abandonul real sau imaginar, precum si  temerile intense, justificate sau nu, de respingere pot duce la modificări profunde în imaginea de sine, afect, cunoaştere şi comportament.

2. Un pattern de relaţii instabile si intense. Divulga usor detalii intime chiar de la primele intalniri cu partenerii si chiar ii idealizeaza. Oscilează frecvent între idealizarea şi devalorizarea prietenilor, familiei şi partenerilor romantici, iar relaţiile noi ajung repede la un nivel înalt de intimitate şi intensitate, urmate adesea de sentimentul că cealaltă persoană nu este la fel de implicată, disponibilă sau ataşată, că nu le acordă suficientă atenţie.

 3. Perturbarea identitatii, care apare ca urmare a faptului că persoanele cu tulburare de personalitate borderline nu  pot integra  aspectele pozitive şi negative ale sinelui. De regula, au o imagine de sine bazata pe faptul că sunt răi si imorali, dar pot avea si impresia ca ei nu exista deloc. Nu pot realiza performante deosebite la scoala sau la locul de munca si deseori schimba brusc cariera profesionala.

 4. Impulsivitatea: persoana se angajează în comportamente potenţial dăunătoare (abuz de substanţe, promiscuitate, cheltuieli excesive, mâncat compulsiv, jocuri de noroc, condusul maşinii cu viteză mare, activităţi criminale).

 5. Comportamentul suicidar sau de automutilare este o alta trăsătură importantă şi distinctivă a tulburării de personalitate borderline. Automutilările de tipul tăierii sau arderii pielii, înghiţirii de obiecte, etc. ca si tentativele de suicid sunt destul de frevcente şi reprezintă fie este o modalitate de exprimare a durerii, fie o modalitate de manipulare a persoanelor din jur pentru a evita abandonul. Aproximativ 10% din persoanele cu tulburare de personalitate borderline se sinucid.

 6. Instabilitatea afectivă, ca reactivitate la stimulii din mediu. Spre deosebire de tulburarea bipolară în care persoana trece de la emoţii pozitive la emoţii negative, în tulburarea de personalitate borderline trecerile sunt între diferite emoţii negative.

 7. Angoasa prezenta in planul secund dar activata de despartiri. Aceasta angoasa este necesara subiectului care incearca sentimente de vid si plictiseala destul de des, de unde si nevoia de a functiona la limita, iar decompensarile pot surveni chiar in momentul in care persoana parea ca se orientase spre un mod de viata mai stabil. Atunci cand angoasa depaseste apararile, pot aparea simptome variate: tulburari nevrotice(fobii, obsesii, conversii…) conduite adictive, tulburari de comportament si treceri la act, stari de depersonalizare.

8. Furia intensă şi inadecvată; având mari dificultăţi în a-şi controla furia sau a o exprima într-un mod productiv, aceasta  poate lua forma agresivităţii verbale sau fizice, fiind declanşată de conflicte interpersonale sau ameninţarea de abandon şi fiind urmată de sentimente de ruşine sau vină.

citeste si Cum sa ne controlam furia in mod eficient

 9. Ideatie paranoida tranzitorie sau simptome disociative (de depersonalizare), ca raspuns la un abandon real sau imaginar.

 

Diagnosticul de tulburare de personalitate borderline trebuie sa tina cont de existenta unei forte slabe a Eu-lui (in special cu privire la controlul pulsional, toleranta la afect si capacitatea de continere a fantasmei ca proces primar) si sa ia adesea in considerare prezenta unor aparari primare.

 

Mecanismele de aparare caracteristice organizarii de tip borderline sunt:

-grandiozitatea ( o parere buna despre sine chiar daca aceasta nu e impartasita de nimeni altcineva: mecanismul protejeaza de confruntarea cu propriile limite ceea ce ar produce neplacere).

-devalorizarea (semenilor)

-ostilitatea (cu rol de distantare)

-idealizarea (semenilor)

-negarea masiva (refuzul unei realitati in ciuda evidentei de netagaduit a acesteia).

-proiectia (atribuie reprezentarilor mentale a celorlalti propriile afecte, pulsiuni sau dorinte, distorsionand modul in care ii percep pe ceilalti)

-identificarea proiectiva (stimuleaza in celalalt afecte neplacute, se comporta similar celor care le-au produs afectele respective).

-clivajul (un proces activ de separare a unor introiecte si afecte contradictorii unul de celalalt). Clinic, se manifesta prin:

a) expresia alternanta a unor comportamente si atitudini contradictorii, pe care pacientul le priveste cu lipsa de preocupare si negare completa;

b) o clasificare a tututor cunostintelor in categorii de tip “complet bun” sau “complet rau”

  

Credintele fundamentale ale celor afectati sunt:

-nu detin control asupra mea

-nimeni nu ma intelege

 

Atitudinile de baza sunt:

-daca nu fac ce doresc altii de la mine ma vor abandona

-nimeni n-ar dori sa fie cu mine daca m-ar cunoaste cu adevarat

-daca nu resusesc sa-mi controlez emotiile este catastrofal

 

Inferente:

-Fa-ti un rau pentru a simti ceva

-Nu-ti face prieteni, ei te vor lovi

-Esti o persoana rea, trebuie sa te pedepsesti.

 

Stari afective: anxietate, depresie, manie, dispozitie trista.

 

Ganduri automate:

–          voi fi intotdeauna singur,

–          suferinta mea este intolerabila,

–          -am gresit ca am avut incredere in persoana aceasta care acum ma uraste.

 

Stategii personale:

Comportamente supradezvoltate: hiperactivitatea emotionala, impulsivitate

Comportamente subdezvoltate: autocontrol, atasamente durabile.

 

Daniela Deneanu, Psiholog Psihoterapeut Relational