Top 5 filme psihologice

1. Tăcerea mieilor (The silence of the lambs)-1991

Filmul “Tăcerea mieilor”, ecranizare a romanului cu acelaşi titlu scris de scriitorul american Thomas Harris, este un excepțional și tulburător thriller psihologic, un film produs în anul 1991 sub regia lui Jhonathan Demme, premiat până acum de cinci ori cu Oscar. 

Povestea filmului este destul de simplă: Clarice Starling este însărcinată de șeful ei, Crawford să-l intervieveze pe criminalul canibal, Hannibal Lecter, un fost psihiatru de renume, cu dorința nedeclarată de a obține colaborarea lui pentru prinderea unui monstrous ucigaș în serie care obișnuiețte să-și jupoaie victimele,  supranumit Buffalo Bill. Pentru aceasta,  Clarice îl vizitează pe Hannibal în închisoare, iar psihopatul se arată cooperant cu o singură condiție, aceea ca tânăra agentă să-i dezvăluie de fiecare data ceva din viata ei privata,”quid pro quo”(ceva pentru ceva).

Tăcerea mieilor este unul dintre cele mai terifiante filme cu o mare încărcătură emoțională care scoate în evidență potențialul întunecat al psihicului uman, un film în care Anthony Hopkins e un geniu ce joacă magistral rolul lui Hannibal Lecter. 

 

2. Băieții nu plâng niciodată (Boys don’t cry) – 1999

Filmul este o dramatizare a vieții lui Brandon Teena, o fată nemulțumită de condiția sa, care alege să fie băiat. Pentru aceasta tot ce face este să se tundă băiețește și să se îmbrace ca un băiat. Nu inițiază un tratament cu hormoni masculini, nici nu se înscrie pentru o operație de schimbare de sex. Pretinzând că este băiat, Teena folosește numele Brandon pe post de prenume și începe să se întâlnească cu diverse adolescente. Datorită unor încurcături legale în urma furtului unei mașini și consumului de droguri, pleacă din Lincoln, orașul natal, și ajunge în Falls City unde se împrietenește cu câțiva băieți, printre care și viitorii ei ucigași. Are o relație cu Lana, prietena unuia dintre băieți, iar când aceștia descoperă – după ce ajunge iar la închisoare pentru furt și cecuri false – că este fată, o răpesc și o violează. După ce Teena Brandon face plângere, este omoară împreună cu gazda ei.

 

3. Mama (Mommy) – 2014

 Diagnosticat oficial cu ADHD, Steve Després, protagonistul filmului Mommy (2014) în regia lui Xavier Dolan, unul dintre cei mai tineri regizori de film (25 ani),  este un personaj de-a dreptul enervant, chiar psihopat. Filmul începe cu relatarea ultimei trăznăi a lui Steven (15 ani) care constă în incendierea unei cafenele împreună cu alți amici de aceeași teapă, incendiere cu urmări tragice pentru un alt băiat care suferă arsuri destul de grave. 

 Limbajul tânărului Steve este de-a dreptul vulgar, gesturile lui în societate sunt obscene, iar în accesele sale de furie (care pot surveni brusc, fără semne prealabile că ceva e în neregulă) e mai bine să fugi din calea lui, pentru că devine atât de violent încât practic e o minune să scapi cu viață. 

 

4. Dincolo de limite   (Limitless)  -2011

Filmul Dincolo de limite pornește de la ideea că mitul că ne folosim doar 10 % – după unii 20 % – din creier în timpul vieții este adevărat și încearcă să arate cum ar funcționa un om dacă ar lua o pastilă care să-i crească fix în 30 secunde capacitatea de a recupera din memorie informațiile adunate de-a lungul vieții (chiar și pe cele pe care nu realizăm că le-am reținut) până într-acolo încât să poată face niște asociații incredibile cu toate acele informații. Ideea pare credibilă, dacă am putea readuce rapid din memoria de lungă durată tot ce am citit, auzit, văzut vreodată legat de un anume subiect și am face legăturile logice între acele informații, într-adevăr ar rezulta o personalitate uimitoare, capabilă să ia cele mai bune decizii, să știe ce să facă și cum să facă totul. Este de remarcat scena în care Eddie, personajul principal interpretat de Bradley Cooper, care ne seduce să ne identificăm cu el și alături de care participăm la un experiment pe care-l trăim prin procură, își aduce aminte în cel mai mic detaliu de orice scenă de luptă văzută în filme și dintr-odată știe cum să se apere de o bandă de huligani. Sau cea în care prietena și iubita lui face rapid niște asociații în urma cărora găsește soluția de a scăpa de atacul unui ucigaș cu sânge rece. 

 

5. Lebăda neagră -(Black Swan) – 2010

În regia lui Darren Aronofsky, filmul analizează o relație de dependență între mamă și fiică, Nina, incapabilă de acțiune și decizie până într-acolo încât mama decide totul în locul fetei. Sansa Ninei de a iesi din dependența patologică față de mama sa, surâde atunci când un coregraf o alege pentru a interpreta rolul Reginei Lebedelor. Dar nu numai dependența este cheia în jurul căreia se conturează conflictul, ci și aspirația pentru perfecțiune împletită cu afirmarea unei sexualități puternic reprimate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *