Sadismul si masochismul

 

Uniunea simbiotică își are modelul biologic în relația dintre mama însărcinată și făt. Sînt aici două ființe și este totuși doar una. Traiesc ,laolaltă” (symbiosis), au nevoie una de cealaltă. Fătul este parte din mamă, de la ea primește tot ceea ce îi este necesar; mama este pentru el lumea întreagă, ea îl hrănește, ea îl protejează, dar, în același timp, viața ei este amplificată prin existența fătului. În uniunea simbiotică psihică, cele două trupuri sînt independente, dar exista un atașament de felul acesta pe plan psihologic.

Forma pasivă a uniunii simbiotice este cea de subordonare ori, dacă folosim termenul clinic, de masochism. Individul  masochist se eliberează de sentimentul insuportabil al izolării și separării transformându-se în parte integrantă a unei alte persoane, care îl dirijează, îl ghidează, îl protejează, care pentru el este însăși viața. Puterea celui căruia i se subordonează este mult amplificată, fie că este o persoană, fie că este un zeu; acela este totul, eu nu sunt nimic, decât ca făcând parte din el. Ca parte a lui, am parte și eu de măreție, de putere, de certitudine. Persoana masochistă nu are de luat decizii, nu-și asumă nici un risc; nu este niciodată singură, dar nu este nici independentă; nu are integritate; nu este încă pe deplin născută. În context religios, obiectul adulației se numește idol; iar în contextul laic al unei relații de iubire masochistă, principalul mecanism, cel al idolatrizării, este același. […]

Forma activă a fuziunii simbiotice este dominația sau, folosind termenul psihologic corespunzător masochismului, sadismul. Persoana sadică dorește să scape de însingurarea sa și de simțămîntul încarcerării, transformând o altă persoană în parte integrantă a sa. Se amplifică și se intensifică pe sine încorporând o altă persoană, care îl idolatrizează. Persoana sadică este la fel de dependentă de persoana subordonată ca aceasta din urmă de prima; nici una nu poate trăi fără cealaltă. Diferența este doar că persoana sadică e cea care comandă, exploatează, rănește, umilește, pe când cea masochistă este comandată, exploatată, rănită, umilită.”

Erich Fromm / Arta de a iubi