Relatiile online, o realitate care nu poate fi ignorata

Dacă în trecut existau tot felul de persoane cu rol de peţitoare (de obicei dintre rudele apropiate, prieteni sau vecini) care puneau în legătură doi parteneri ce păreau sortiţi unul altuia – şi de cele mai multe ori previziunile lor se adevereau – astăzi rolul acestora este preluat cu succes de către agenţiile matrimoniale care s-au înmulţit ca ciupercile de când a luat amploare publicitatea pe internet. Matchmaking-ul a devenit o adevărată industrie online ale cărei rezultate o propulsează cu viteză astronomică.

Şi de ce nu ar lua avânt o astfel de ocupaţie, când modalităţile de a cunoaşte pe cineva sunt atât de restrânse astăzi, căci pe măsură ce societatea a evoluat s-au limitat situaţiile optime găsirii unor parteneri, iar timpul necesar acestei preocupări este tot mai greu de alocat.

Prietenii, rudele sau vecinii (care formau odinioară ceata de peţitori) au renunţat la a umple golul în domeniul acesta, fie pentru că nu vor să fie consideraţi prea intruzivi în viaţa cunoştinţei lor, precauţi fiind să se conformeze noilor norme de socializare ale secolului al XXI-lea, unul în care nevoia de intimitate şi spaţiul personal au ajuns să fie supervalorizate, fie pentru că nu vor să-şi asume responsabilitatea unei recomandări. Nu mai avem timp să-l cunoaştem pe celălalt, oricine ar fi, şi se pare că nici voinţă nu mai există pentru aşa ceva. Avantul tehnologiei a făcut ca oamenii să aibă atât de multe alte lucruri cu care să-şi umple timpul, încât înţeleapta recomandare a vulpii din “Micul Prinţ”  nu mai este pusă în practică: 

Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim – zise vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Ei cumpără lucruri de gata, de la neguţători de prieteni. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzeşte-mă!
― Ce trebuie să fac ? zise Micul Prinţ.
― Trebuie să ai foarte multă răbdare – răspunse vulpea. La început, te vei aşeza ceva mai departe de mine, uite-aşa, în iarbă. Eu te voi privi cu coada ochiului, iar tu nu vei rosti nici un cuvânt. Graiul e izvor de neînţelegeri. Însă vei putea, pe zi ce trece, să te aşezi din ce în ce mai aproape de mine…

A doua zi, Micul Prinţ veni din nou.
― Mult mai frumos era dacă veneai şi astăzi la aceeaşi oră – zise vulpea. Dacă tu, de pildă, vii la ora patru după-amiaza, eu încă de la ora trei voi începe să fiu fericită. Pe măsură ce ora va trece, şi mai fericită mă voi simţi. La ora patru, mă vor cuprinde un frământ şi o nelinişte : voi descoperi cât preţuieşte fericirea ! Dar dacă vii la voia întâmplării, eu niciodată nu voi şti la care ceas să-mi împodobesc sufletul. Ne trebuie rituri.
― Ce-i acela rit ? zise Micul Prinţ.
― E şi el ceva cu totul dat uitării – zise vulpea. E ceea ce face ca o zi să se deosebească de celelalte zile. […]

 

Pe de altă parte, medierea online oferă o metodă respectabilă de cunoaştere a unor persoane cu arii de interes comune şi o varietate mult mai mare de potenţiali parteneri. Bineînţeles că există anumite riscuri, dar dacă suntem oneşti, trebuie să recunoaştem că riscurile online nu sunt mai mari decât cele din viaţa offline. Dacă ai ghinionul să intri într-o relaţie cu un psihopat, acest lucru se poate întâmpla şi dacă-l cunoşti la barul din colţ, nu numai pe un oarecare site.

Ba, aş spune, mediul virtual oferă mai multe oportunităţi de a te feri de asemenea specimene, căci verba volant, scripta manent. Chiar dacă ţi-au scăpat unele aspecte la prima citire, atunci când vei reciti mesajele fără să mai fii sub influenţa copleşitoare a emoţiilor, vei putea găsi indicii că lucrurile nu sunt cum par a fi. E necesar să fii atent/ă la instinctele tale chiar şi în online şi să întrerupi legătura atunci când simţi că ceva nu e în regulă. 

Dacă partenerul online vă scrie numai la ore târzii, ezită să facă schimb de fotografii sau refuză să spună lucruri elementare despre el/ea, atunci e cazul să va întrebati dacă nu cumva e căsătorit/a şi aleargă după o aventură. Cel putin o treime dintre persoanele înscrise pe siturile de matrimoniale sunt căsătorite sau într-o relaţie stabilă, prin urmare, fiţi vigilenţi la semnalele de alarmă care arată spre indisponibilitatea acestora. 

Un alt semnal de alarmă este când celălalt se ataşează prea repede şi prea tare fără să aibă răbdare să treacă prin procesul de cunoaştere reciprocă. Declaraţiile de dragoste după numai câteva discuţii pot indica  o persoană dependentă emoţional, abuzivă sau cu un ataşament disfuncţional care poate crea probleme în relaţie mai târziu. 

De asemenea, fetele trebuie să fie atente la gradul de politeţe afişat în mesaje. Cine e nepoliticos în mediul online, va fi sigur şi în offline, iar lipsa de politeţe este speficica barbatilor misogini. Bărbatul care respectă femeia o va arăta şi prin gesturile de politeţe, iar lipsa acestora e un semnal de alarmă important. 

citeste si Terapia relatiei cu un misogin

Sinceritatea este cea mai bună bază a unei relaţii şi în online, nu numai offline, aşa că fiţi atenţi să nu daţi informaţii eronate care mai târziu vor periclita relaţia. Dacă nu sunteţi dispuşi să vă deschideţi şi să oferiţi mai multe date despre voi la începutul unei noi relaţii online, este mai bine să spuneţi deschis acest lucru şi să nu inventaţi o identitate falsă. Dacă relaţia va evolua şi veţi dori să vă întâniţi cu persoana cunoscuta online, riscaţi să o pierdeţi când va descoperi că lucrurile nu sunt aşa cum le-aţi arătat. 

Cum te poate ajuta psihoterapia să începi o relaţie online

Un ajutor important din partea unui psihoterapeut atunci când vă hotărâţi să vă căutaţi un partener prin intermeniul internetului este reprezentat de susţinerea în elaborarea profilului personal (pentru siturile în care e necesar să faceţi acest lucru – şi majoritatea cer un profil) ajutându-vă să vă cunoaşteţi punctele tari şi pe cele slabe ale personalităţii şi să vă puneţi în valoare aspectele pozitive care sunt mai puţin vizibile. 

citeste si Despre beneficiile psihoterapiei

De asemenea, un psihoterapeut acordă sprijin în evaluarea potenţialilor parteneri, oferind o interpretare a profilului afişat online, precum şi un feedback asupra congruenţei dintre ceea ce spune în profil şi ceea ce afirmă în comentarii. Oamenii au tendinţa de a crea o imagine mai frumoasă despre ei înşişi, însă la un moment dat, în cursul discuţiilor ies la iveală aspectele în care au exagerat sau identitatea falsa pe care si-au asumat-o. 

Bucuresti, 2016