Psihologia copilului: Iubire sub stele (recenzie film)

Becca Howard este o tânără doctorandă în psihologia copilului care pare puțin nematurizată pentru stadiul profesional la care a ajuns: întârzie la cursuri, e nedecisă (își schimbă mereu tema tezei de doctorat) și de aceea evită întrebările profesorului coordonator cu regularitate. În relațiile personale se manifestă la fel de dezastruos: se plictisește repede de un partener, are probleme de atașament și nu poate menține o relație cu un bărbat mai mult de 6 luni. 

Nate Williams, un proaspăt văduv, este la polul opus: meticulos și organizat, respectă cu religiozitate rutina zilei, responsabil, are grijă de fiica lui Emily, căreia îi împlinește cu succes nevoile corespunzătoare vârstei sale. El este un cartograf de succes, care încearcă cu disperare să o facă pe fiica lui să gestioneze pierderea mamei ei. Emily s-a retras în ea însăși după tragicul eveniment și pare să fi rămas blocată în starea de șoc. 

Becca o întâlnește pe Emily în timpul orelor pe care le ține la școala în care studiază aceasta, în căutarea unei surse de inspirație pentru teza ei de doctorat în domeniul psihologiei copilului. Emily îi atrage atenția Beccăi cu stilul ei taciturn și curând între cele două se infiripă o adevărată prietenie. 

Prima temă pe care Becca o dă lui Emily este să-i povestească tatălui ei cum și-a petrecut ziua, cu cât mai multe detalii posibile. Încetul cu încetul, Emily se atașează puternic de Becca și face un transfer matern pe ea, acest fapt ajutând-o să devină din ce în ce mai deschisă și mai comunicativă cu cei din jur, fapt care-l bucură nespus pe Nate, tatăl ei. 

Atracția dintre cele două protagoniste are o cauză mai profundă decât pare la prima vedere, căci Becca nu este atrasă de situația lui Emily numai pentru că aceasta îi oferă un excelent studiu de caz pentru teza ei de doctorat, ci mai ales pentru că ea însăși și-a pierdut mama la aceeași vârstă pe care o are acum Emily. Deși la început, Becca se iluzionează că interesul ei este numai profesional, pe parcurs își dă seama că încercând s-o ajute pe Emily se ajută pe ea însăși să trăiască perioada de doliu după mama ei și să-și vindece rănile.

Pe Becca nu a ajutat-o nimeni la vremea respectivă să treaca peste acea perioadă traumatizantă care a urmat decesului mamei, iar acest lucru a lăsta urme adînci în sufletul și personalitatea ei. Scena în care Becca prezintă lucrarea de doctorat și conștientizează că s-a analizat și vindecat pe ea însăși în procesul recuperării lui Emily are o puternică încărcătură emoțională. 

Iubire sub stele este un film foarte bine realizat, care arată cu acuratețe trăirile unui copil traumatizat după moartea mamei și modul în care această piedere poate fi gestionată cu succes. Și, ca orice film de dragoste, are un happy end pe măsură. Nu vi-l divulg ca să fiți curioși să-l vedeți. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *