Povesti terapeutice pentru adolescenti: a fi tu însuti

Fragmentul de mai jos este un  text din cartea 101 povești vindecătoare pentru copii și adolescenți, apărută la editura Trei în 2011, și aparent reprezintă răspunsul unei adolescente de 13 ani la o întrebare care ne frământă încă din adolescență: ce înseamnă a fi tu însuți? Textul explorează sentimente de izolare, diferențe rasiale și culturale, despărțire de familie. 

“Eu sunt o fată fără prieteni, nimeni de aici nu mă cunoaște, nimeni nu știe cu adevărat cum mă cheamă, de unde sunt și mai ales cine sunt. Sunt o fată din Beagle Bay (Australia de Vest), și acum sunt la internat în Perth.

Trăiesc acum într-o lume nouă – o lume cu mii de fețe palide care sunt cu toții extrem de retrași și de neprietenoși. Eu sunt aborigenă, născută în Beagle Bay, am trăit în Beagle Bay…până acum.

Primii treisprezece ani au fost cei mai buni din viața mea. Cunoșteam pe toată lumea în comunitate și toată lumea mă știa. Toți erau prietenoși, intram în casa oricui pentru că îi cunoșteam sau pentru că făceau parte din familia mea. Părinții mei m-au trimis aici pentru că voiau să am parte de o educație mai bună. Pot înțelege asta, dar sunt foarte nefericită aici.  Nu am cu cine vorbi… nimeni nu vrea să discute cu mine. Când privesc în jur mi se pare că sunt singura fată de culoare din toată școala. Cu toții mi se par niște albi încrezuți. Fețe palide cu o grămadă de bani.

Nimeni nu era așa acolo de unde vin eu. Toată lumea se mulțumea cu ceea ce avea – și era fericită cu asta. Nu se lăudau cu câți bani au, nu se dădeau mari de loc*. Nimeni nu avea dușmani, pentru că toți erau binevoitori și apropiați. Întreaga comunitate era ca o familie mare și fericită.

Beagle Bay e casa mea. Nu școala asta nenorocită plină de încrezuți care fac pe drăguții, dar în realitate nu le ajunge nimeni cu prăjina la nas… plini de ei până sus. 

A fi tu însăți înseamnă să te porți firesc tot timpul, nu a-ți ascunde adevăratul eu și a te preface că ești mai bun decât în realitate…

Nu ar trebui să fii iubită de ceilalți doar pentru că ai cei mai mulți bani sau cea mai drăguță față și un corp perfect. Ar trebui să fii simpatizată pentru că ai reușit să-ți faci cei mai mulți prieteni și pentru că ești de treabă. 

Dar mie nu-mi pasă dacă sunt populară sau nu. Mie mi-e bine atâta timp cât am prieteni drăguți, care se poartă ca lumea cu mine. 

A fi eu însămi înseamnă a fi o fată cu o familie și prieteni în jurul meu  – a fi în Beagle Bay împreună cu oamenii la care țin, a pescui și a înota în zilele libere, nu să mă îmbrac ca pentru a mă fandosi prin oraș. 

A fi eu însămi înseamnă mai ales a-mi petrece timpul și a mă distra alături de oamenii pe care îi iubesc… împreună cu familia mea cea mare din Beagle Bay.” 

 

* În contextul dat, ar fi trebuit să se folosească forma legată deloc, dat fiind că joacă rol de adverb și este sinonim cu nicidecum. De loc are sensul de originar din.