Nevoia de relații intime

Nevoia de relatii intime este una dintre nevoile fundamentale ale omului. Relațiile noastre cu alții sunt aspecte centrale și indispensabile ale vieții noastre, fie că ne produc  o mare bucurie atunci când merg bine, fie că ne provoacă o mare durere atunci când merg prost. Dat fiind că relațiile personale sunt vitale pentru funcționarea noastră optimă, este foarte important să înțelegem modul în care acestea încep,  funcționează, prosperă, precum și modul în care ne cauzează atâta furie și durere.

Cei mai mulți dintre noi avem nevoie de ceilalți chiar mai mult decât ne dăm seama. Există un motiv întemeiat pentru care închisorile folosesc uneori izolarea ca o formă de pedeapsă gravă: ființele umane sunt o specie foarte socială și oamenii suferă atunci când sunt lipsiți de contact apropiat cu alte ființe umane.

În viața reală, putem deosebi foarte multe feluri de relații personale. Practic, putem lua zilnic contact cu tot felul de oameni, de la șoferul de autobuz, la colegii de serviciu, de clasă, rude, prieteni, parteneri de business, iubiți etc. Însă atunci când vorbim despre relațiile intime din viața noastră ne vom referi la relațiile noastre cu iubitul sau iubita, deoarece ele exemplifică modelul de relație intimă.

 

                                Nevoia de relații intime și intimitatea

Ce presupune intimitatea în relația de cuplu? Aceasta este o întrebare complexă care necesită un răspuns pe măsură. Unii specialiști în psihologia relațiilor consideră că  intimitatea este un concept cu multiple fațete, cu mai multe componente diferite. Acestea ar fi:

Cunoașterea reciprocă. Două persoane aflate în relație intimă cunosc destul de multe lucruri una despre alta, de exemplu: detalii din trecutul lor, preferințe cu privire la modul de petrecere a timpului liber, dorințe ascunse, sentimente, speranțe și planuri de viitor etc. Confidențele făcute unul altuia întăresc sentimentul de intimitate, dar în același timp măresc și gradul de vulnerabilitate al unuia față de celălalt.

Interdependența. Viețile partenerilor în relație intimă sunt, de asemenea, interconectate: ceea ce face un partener afectează în mare măsură acțiunile și deciziile celuilalt partener. Influența pe care o exercită unul asupra altuia este puternică, intensă și de lungă durată. Nu tot timpul influența exercitată în relația de cuplu este conștientizată de ambii parteneri.

Încrederea. Partenerii unui cuplu sau prietenii intimi au încredere unul în celălalt, așteptându-se să fie tratați cu respect și corectitudine. Astfel, nici un prejudiciu nejustificat nu ar trebui să rezulte ca urmare a  relatiei lor intime. Dacă acest lucru se întâmplă la un moment dat în relație, partenerul a cărui încredere a fost trădată devine precaut, ceea ce reduce gradul de deschidere într-o relație intimă.

 

                                              Alte importante componente ale intimității

Reciprocitatea. În relația de cuplu există o legătură strânsă între parteneri și nu de puține ori ei se consideră o singură persoană în loc de două persoane complet separate, și se referă la ei înșiși ca fiind “noi” în loc de “eu” sau  “el-ea”. De fapt, această schimbare în percepție de la Eu la Noi, adesea semnalează subtil că cei doi parteneri recunosc atașamentul unuia față de altul și marchează faptul că relația intimă a progresat.

citeste si Cum mentinem o relatie in care exista discrepante evidente

Grija față de celălalt. Partenerii îndrăgostiți au grijă unul de altul, mai mult decât de alte persoane semnificative din viața lor (părinți, surori, prieteni). Grija se poate manifesta începând de la modul cum se îmbracă, până la grija față de cariera sau viitorul lor. De asemenea, dacă unul dintre parteneri se îmbolnăvește, adesea celălalt se tranformă în infirmier/ă și-i acordă necondiționat îngrijirile necesare.

Receptivitatea. A fi receptiv la nevoile și dorințele celuilalt este parte a conceptului de intimitate și nicio relație intimă nu poate fi definită ca atare fără această componentă importantă a intimității. 

Angajamentul. Este firesc ca  partenerii intim să fie devotați relațiilor lor și să vrea să se angajeze unul față de celălalt. Deoarce ei intră în relație cu așteptarea ca aceasta să continue până la sfârșitul vieții, partenerii de cuplu investesc timp, efort, energie și chiar resurse materiale necesare pentru realizarea acestui obiectiv. În lipsa unui astfel de angajament, partenerii se pot îndepărta pe nesimțite unul de altul și relația se răcește. 

 

              Când este nevoie de consiliere psihologică sau psihoterapie de cuplu

Oricare dintre componentele de mai sus pot să fie prezente într-un grad mai mic sau mai mare, sau pot lipsi total dintr-o relație intimă. Nu puține sunt relațiile în care există interdependență, dar lipsește reciprocitatea sau încrederea.

Există căsătorii în care afecțiunea și atracția de la început au dispărut și se bazează exclusiv pe angajament ca formă de intimitate, sau relații în care lipsește cunoașterea reciprocă. Sau lipsa încrederii poate duce la o gelozie exacerbată din partea unuia sau ambilor parteneri, relația fiind în pericol în astfel de cazuri.

Toate aceste dereglări de la o relație intimă completă pot fi motive suficiente pentru ca un cuplu sau numai unul dintre parteneri să se prezinte la cabinetul de psihologie pentru consiliere psihologică sau psihoterapie de cuplu. 

 

Psiholog Daniela Deneanu