Despre maturitate (citate din Andre Roberti)

Citate despre maturitate de Andre Roberti.

“O persoană matură și echilibrată e una care nu-și risipește inutil energia și nu se complace în evocări sterile ale trecutului, ci, dimpotrivă, știe să aprecieze lucrurile la justa lor valoare, să-și păstreze independența și se simte liberă în forul său interior. În chiar această atitudine se află secretul fericirii.

Ca o regula generala, istericul e mai degrabă melancolic, deși cunoaște și momente de bucurie neînfrânata. E foarte influentabil, fara personalitate și extrem de fragil din punct de vedere emotional. Într-o zi cade în adoratie față de o persoană si e hotărât s-o urmeze pâna la capătul pamântului, în timp ce în ziua urmatoare nu mai are deloc încredere în ea și o judecă aspru. În orice caz, istericul nu poate fi considerat matur din punct de vedere psihic. Infantilismul lui poate fi observat din instabilitatea sentimentelor si a emotiilor, combinata cu neputinta de a fi perseverent si constant în ceea ce face.

Cu toate acestea, printre isterici se pot întâlni oameni (barbati, la fel de bine ca si femei) foarte talentati,
aproape întotdeauna artisti, scriitori sau dansatori care se simt probabil împinsi spre exprimarea artistica tocmai de aceste tulburari care îi chinuie.

citește și Cât de mult ne place de noi înșine?

Toate simptomele prezentate sunt cunoscute sub numele de “simptomatologie de conversie”, fiindca ele se substituie conflictelor mentale care le cauzeaza. Fiecare simptom exprima un mod de a se apăra al psihicului si înlocuiește o dorință frustranta si refulată de conștiința morală a bolnavului.

Trăim într-o lume generatoare de anxietăți, de tensiuni și de ostilitate. Nu numai că e mult mai rea decât
cele ce i-au precedat, dar accesul la informație ne face să participăm îndeaproape la evenimentele cele mai atroce din istoria umanității. Nu se mai poate să ne ascundem dupa paravanul necunoașterii și să ne prefacem că nu putem să-i ajutăm cu nimic pe ceilalți.

A. Roberti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *