Curiozități din psihologie

Curiozități din psihologie

1. Emoțiile sunt contagioase. Dacă vom petrece mult timp în compania unui om în permanență nervos, vom deveni și noi la fel de nervoși în scurtă vreme. Și invers, compania freceventă a unui om calm ne va induce o stare de calmitate. Compania oamenilor optimiști ne va ajuta să vedem mai multe lucruri pozitive în viață, iar cea a pesimiștilor ne va obișnui să vedem mai ales jumătatea goală a paharului.

 

2. Atât fericirea, cât și succesul depind în mare măsură de capacitatea noastră de stilul nostru de comunicare. Capacitatea de a ne exprima sentimentele, ideile, speranțele, dorințele, nevoile, așteptările ne ajută să formăm și să menținem relații interpersonale bune cu cei din jur. Un psiholog din secolul trecut, William James, a observat că oamenilor nefericiți și care nu reușeau în ceea ce-și propuneau, le lipsea abilitatea de începe o conversație. Stilul de comunicare joacă un rol foarte important în viețile tuturor.

 

3. Dacă aveți obiceiul de a spune prietenilor sau cunoscuților despre planurile voastre, aflați că tocmai acest fapt vă diminuează considerabil șansele de a se împlini. Explicația psihologică este că motivația pentru a le duce la îndeplinire scade direct proporțional cu detalierea planurilor. În momentul în care vorbiți despre planurile voastre, la nivel psihic ați trăit deja satisfacția împlinirii lor și nu veți mai simți un imbold puternic pentru a acționa.

 

4. Motivul pentru care aveți o piesă muzicală preferată nu are nimic de-a face cu versurile sau ritmul ei, ci cu emoțiile asociate acesteia atunci când ați ascultat-o pentru prima dată. 

 

5. Tipul de muzică preferată vă afectează percepția asupra lumii. Creierul nostru compară în mod continuu informațiile care vin prin simțuri cu ceea ce ne așteptăm pe baza percepției noastre despre lume. Rezultatul final al acestui proces de comparație este ceea ce experimentăm fiecare drept realitate. Rezultatele studiilor de psihologie care au cercetat acest aspect sugerează că creierul formulează așteptările nu doar pe baza experienței, ci la fel de bine și pe baza dispoziției de moment. Or se știe că muzica ascultată ne poate schimba dispoziția. O melodie veselă ne binedispune, una tristă ne face melancolici. 

 

6. Din punct de vedere biochimic, creierul omului îndrăgostit seamănă cu cel al unui individ cu tulburare obsesiv-compulsivă severă. (De unde ați putea deduce că dragostea romantică poate fi tratabilă la un cabinet de psihologie. :)))

 

7. Persoanele cu stimă de sine scăzută au tendința de a face sau spune ceva care să-i umilească pe ceilalți, în special pe cei cu care sunt într-o relație romantică sau de care simt că se îndrăgostesc, într-o încercare disperată de a-și restabili stima de sine. 

 

8. Senzația provocată de o suprafață aspră determină în oameni un sentiment de rigiditate și duritate care îi face pe oameni inflexibili. În cursul unui studiu s-a observat că oamenii care stau pe scaune dure au fost mai intransigenți în negocieri decât cei care stăteau pe fotolii confortabile și moi. 

 

9. Oamenii care își imaginează că cineva îi privește au tendința de a se comporta mai bine decât ceilalți. Așa s-ar putea explica de ce oamenii care cred în Dumnezeu manifestă mai multă considerație și respect față de semenii lor. 

citește și Cea mai importantă trăsătură pe care trebuie să o cauți la un partener

10. Cu cât decizia care trebuie luată este mai complexă, cu atât oamenii implicați tind să lase lucrurile neschimbate. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *