Cum recunoaștem anxietatea şcolară

Anxietatea diferă de frică

De cele mai multe ori termenii frică şi anxietate sunt folosiţi ca şi cum ar fi interschimbabili. Cu toate acestea, ei au înţelesuri diferite. Frica este o emoţie care provine din ceva exterior, specific şi clar definit, ca de exemplu, în cazul în care copilul dumneavoastră aşteaptă în stația de autobuz  și o mașină virează în direcția lui. Atunci creierul  va semnala imediat corpului ” Pericol! ” şi într-o fracțiune de secundă, acesta va trimite mesaje către picioare pentru a sări la o parte şi a fi în siguranţă. Frica de a fi rănit de către mașină poate fi explicată în termeni specifici. Dacă îl veţi întreba, va sune că i-a fost teamă și a reacționat sărind să se salveze.

Anxietatea şcolară

Anxietatea, pe de altă parte, este nespecifică, e intangibilă în natură. Nu există nici un pericol corporal real. De exemplu, în cazul în care copilului dumneavoastră îi este frică să plece de acasă pentru a merge la școală şi îl veţi întreba de ce, el nu poate fi în măsură să vă ofere un răspuns concret, pentru că sentimentele de anxietate sunt adesea greu de definit. Poate că se teme că ceva rău se va întâmpla cu voi atunci când el este plecat sau că veţi uita să-l luaţi de la şcoală, chiar dacă  aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Acel “ce-ar fi dacă ” și  îngrijorările intense cu privire la posibilitatea ca aceste lucruri s-ar putea întâmpla cauzează anxietate, ceea ce face ca simplul fapt de a se despărţi de mamă chiar și pentru câteva ore, să devină un act foarte dificil. 

De asemenea, mediul scolar poate deveni problematic, mai ales în situațiile de evaluare, control și testare. Pe lângă acestea, alți factori cu potențial stresant sunt colegii agresivi, presiunea de grup să adere la anumite comportamente deviante, hărțuirea constantă, etichetarea etc. 

Anxietatea devine o problemă atunci când  produce durere și suferință emoțională și perturbă capacitatea copilului de a funcţiona bine atât la școală, cât și în viaţa zilnică.  Când anxietatea devine severă și cronică este numită tulburare de anxietate. În cazul în care copilul dumneavoastră are anxietate școală severă,  fiecare domeniu de dezvoltare al vieţii lui va fi afectat din cauza intensității sentimentelor și simptomelor.

Simptomele care semnalează apariția anxietății școlare sunt: 

  • stări de plâns fără o cauză aparentă
  • copilul nu poate să adoarmă la ora obișnuită, deși este obosit
  • se trezește des în timpul nopții și uneori are coșmaruri
  • dureri de stomac însoțite uneori de diaree
  • stare de agitație fără motiv
  • frecvente dureri de cap
  • anxietate puternică dimineața când se trezește
  • senzație de sufocare
  • tremurături
  • transpirație abundentă

Psihoterapia anxietății școlare se impune cu necesitate în aceste cazuri, căci neglijarea tratării anxietății școlare va avea consecințe drastice nu numai asupra stării emoționale prezente a școlarului, ci și pentru sănătatea psihică a viitorului adult.