Cum mentinem o relatie în care exista discrepante evidente

Dintre cele mai frecvente convingeri eronate in ceea ce priveste dinamica relatiilor de cuplu, doua se detaseaza net prin capacitatea lor de a eroda o relatie:  prima ar fi ideea că dragostea adevarata ar trebui sa fie de ajuns pentru ca o relatie sa fie functionala, iar partenerii n-ar trebui sa mai faca vreun efort pentru a o mentine, și a doua, ca partenerii ar trebui sa evolueze in aceeasi directie si in acelasi ritm. Daca lucrurile nu se petrec asa si evolueaza in directii contrare, acest fapt este vazut, de obicei, ca un factor care ameninta sa destabilizeze relatia si, de cele mai multe ori, este folosit drept pretext pentru separare. Insa o relatie in care partenerii evolueaza diferit nu trebuie neaparat sa devina o relatie disfunctionala, ci ea poate fi salvata daca ambii dau dovada de maturitate emotionala in gestionarea discrepantelor evidente dintre ei.  Daca e vointa, e si putinta, spune un vechi proverb englez – si acest indemn poate fi valabil si pentru cuplurile care incep sa aiba probleme. Sunt cateva aspecte importante de care ar trebui sa se tina seama cu prioritate pentru a se mentine coeziunea cuplului, dintre care amintim:

 

Capacitatea de a tine cont de individualitatea celuilalt

           O persoana matura emotional tratează prezenta alteritatii mai degraba ca pe o oportunitate de a învăța ceva nou despre celălalt și despre lume, decât ca pe o amenințare la adresa propriei individualități. Concret, aceasta inseamna, in primul rand, acceptarea individualitatii celuilalt asa cum se prezinta in momentul de fata, pentru a relationa cu partenerul/partenera in termenii realitatii, si nu in felul in care si-ar fi dorit sau s-ar fi asteptat sa fie. Este un exercitiu care presupune, in acelasi timp, apropiere si detasare de partener: apropiere, pentru ca altfel risca sa nu ajunga sa-l cunoasca pe cel/cea de alaturi asa cum a  evoluat, detasare pentru a putea avea o perspectiva obiectiva, curatata de asteptarile pe care, poate, le-a avut la intrarea in relatie. In al doilea rand, ceea ce este diferit in evolutia unui partener poate foarte bine sa devina pentru fiecare in parte nu motiv de conflicte nesfarsite, ci oportunitate de a-si largi sinele propriu prin explorarea dimensiunilor noi ale personalitatii celuilalt. E nevoie de un mentinerea unui grad satisfacator de curiozitate cu privire la ce este si ce face partenerul pentru a realiza acest lucru. Sub nicio forma nu trebuie permisa instalarea unei atitudini indiferente fata de preocuparile lui/ei, acest fapt putand conduce la distantarea definitiva unul de altul.

 

Este normal sa nu fim intotdeauna de acord

Una dintre pietrele de incercare ale unei relatii in care cei doi au evoluat diferit  este situatia in care  nu pot cadea de acord cu privire la ceva. Poate fi vorba despre modul cum petrec timpul liber, cum isi aleg prietenii, gestionarea banilor, vizitele la parinti, partidul cu care voteaza s.a.m.d., in principiu orice poate prezenta destula importanta pentru unul sau altul. Persoanele „functionale” pot gestiona situatia de dezacord fara sa-l invadeze, anuleze sau invinovateasca pe celalalt pentru ca gandeste si vrea lucruri diferite, fiind capabile sa iasa in intampinarea lui/ei cu o solutie care sa li se potriveasca amandurora. Ei pot pune in balanta dorintele lor separate si compromisurile pe care ar trebui sa le faca pentru a renunta fiecare la dorinta lui, iar daca acestea sunt prea mari si pot da nastere unei atitudini ulterioare resentimentare, pot adopta solutia implinirii separate a dorintei fiecaruia. De exemplu, daca la sfarsit de saptamana unul vrea sa mearga la pescuit si altul simte dorinta de a iesi cu prietenii, pot adopta solutia ca fiecare sa petreaca timpul liber asa cum doreste, fara a se invinovati pentru faptul ca niciunul n-a fost dispus sa renunte la dorinta lui in favoarea celuilalt. Pentru aceasta e nevoie de o doza sanatoasa de incredere in sine pentru a nu simti separarea temporara si neimplicarea partenerului drept devalorizare si lipsa de iubire.

 

Acordati importanta cresterii intimitatii emotionale

Intimitatea emotionala este esenta oricarei relatii sanatoase de iubire si, chiar daca partenerii au evoluat in directii diferite, acesta nu e un motiv pentru a neglija mentinerea unui climat emotional pozitiv in care fiecare sa se simta in siguranta sa-si exprime sentimentele si sa-si dezvaluie punctele vulnerabile, avand garantia ca nu va fi judecat. De aceea, cultivarea unei atitudini sincere si empatice a unuia fata de celalalt este de o importanta cruciala in lupta impotriva instrainarii emotionale. In cadrul unei relatii cu adevarat intime, discrepantele intre parteneri sunt integrate prin comunicare sincera, deschisa. Daca ei sunt capabili sa-si asume responsabilitatea atat pentru ceea ce simt si gandesc, cat si pentru deciziile pe care le iau, relatia are mari sanse sa decurga normal, in ciuda diferentelor considerabile intre personalitatile lor.

 

Reaprindeti cu regularitate flacara pasiunii

Indiferent cat de incendiara a fost pasiunea cu care a debutat o poveste de iubire, la un moment dat focul ei incepe sa se domoleasca treptat-treptat, in timp ce rutina castiga tot mai mult teren. Stingerea pasiunii  incepe de cele mai multe ori cu o intrerupere a comunicarii sau cu o falsa comunicare in care numai forma este pastrata, dar fondul lipseste. E adevarat ca uneori si discrepantele evidente dintre parteneri contribuie intr-o masura mai mica sau mai mare la potolirea focului pasiunii initiale, dar daca veti tine cont de aspectele de mai sus, in special de cresterea gradului de intimitate emotionala, veti putea gasi mult mai usor modalitatea de a o reaprinde. E de ajuns, de cele mai multe ori, o mica scanteie pentru a restarni pasiunea – si aceasta poate varia de la  surpriza unei cine romantice acasa la o vacanta de vis in Bora Bora, nu are importanta atat ce faceti, cat mai ales incarcatura emotionala cu care faceti ceva. Emotiile sunt contagioase si daca unul dintre parteneri se apropie de celalalt frematand de focul pasiunii, il va contamina cu siguranta si pe celalalt.