Cum ajungem sa avem o gandire pozitiva

Gândirea pozitivă reprezintă o atitudine mentală de încredere și speranță în rezultate pozitive, succes, fericire, bunăstare, sănătate, dar o încredere care nu depășește cadrul realității, dimpotrivă, ține cont de el, și care ne ajută să folosim la maximum resursele pe care le avem. Pentru a putea fi de ajutor, gândirea pozitivă trebuie să vină dintr-o atitudine pozitivă de fond, nu circumstanțială, adică să fie prezentă zilnic în mai toate aspectele vieții, nu ocazional, numai atunci când individul se confruntă cu un obstacol ce pare de nedepășit cu alte mijloace obiective.

Gândirea pozitivă nu este o tehnică infailibilă de a obține succesul în tot ceea ce întreprinde o persoană și nu exclude posibilitatea unui eșec, ci mai degrabă asigură baza unei abordări constructive a acestuia, atunci când eșecul survine în ciuda tuturor eforturilor.

“Eșecul este oportunitatea de a începe din nou, într-un mod mai inteligent.” Henry Ford

Deși gândirea pozitivă este specifică oamenilor optimiști, ea înseamnă mult mai mult decât optimism și voie bună, pentru că trebuie să țină cont de realitatea obiectivă și de posibilitățile concrete de atingere a scopurilor propuse.

 

Câteva reguli de cultivare a unei gândiri pozitive: 

 

1.Gândirea pozitivă nu este compatibilă cu o minte agitată, o dispoziție anxioasă – deci e nevoie de cultivare a unei stări zilnice de relaxare pentru a o dobândi. Această stare poate fi obținută prin meditație, tehnici de relaxare profundă, muzică relaxantă, activități plăcute etc.

2. Identificarea gândurilor negative și înlocuirea lor cu cele pozitive.

3. Amplificarea emoțiilor pozitive în situatii normale de viață (relații, interese, distracție). Emoțiile pozitive aduc fericire,  mulțumire, satisfacție în prezent și speranță pentru viitor.

4. Acceptare necondiționată a propriei persoane  – sursa de încredere și putere. Acceptarea de sine înseamnă acceptarea și înțelegerea de sine așa cum suntem în prezent, cu capacitățile dar și cu defectele, slăbiciunile pe care le avem, dar care nu ne definesc. Mulți oameni ezită să se accepte fiindcă insistă să se identifice cu greșelile lor. Sinele propriu-zis, arhetipul totalității psihice, nu este static, este dinamic, nu este niciodată finalizat, ci întotdeauna în stare de progres. A-ți atinge totalitatea psihică înseamnă a fi într-un proces continuu de descoperire și integrare a tuturor aspectelor personalității.

5. Scopul/ sensul vieții – altruism, dedicare, creativitate. O tradiție din gândirea occidentala ne îndeamnă să nu ne mulțumim în viață cu scopuri care nu trec dincolo de propria persoană. Deși omul ar trebui să pornească de la el însuși , găsindu-și sensul individual, nu trebuie să se oprească aici.

6. Viața intens trăită, ceea ce presupune : reușită, pasiune,  un scop de valoare realizabil, dragoste, bucurie, pace.

7. Să-ți descoperi punctele tari pentru a te putea implica în ceva mai măret decât tu însuți.

8. Un bun anturaj de oameni pozitivi, optimiști, deschiși, autentici cu care să ai relații satisfăcătoare. Omul este o ființă socială, nu se poate dezvolta în afara unei comunități.

9. Implicarea în activități sociale, voluntariat: ajutând pe alții se îmbunătățeste imaginea de sine. Un proverb japonez spune: “Să știi și să nu acționezi, înseamnă să nu știi nimic”, iar în tradiția creștină există recomandarea : “Cine știe să facă un bine și nu-l face, săvârșește un păcat.”

10. Tehnica vizualizarii (a visa cu ochii deschiși) bazată pe crearea de imagini mentale; creierul uman nu face distincția între real și imaginar. Dacă poți crea cu acuratețe o imagine la nivel mental,  creierul va crede ca e reală și astfel te autoprogramezi pentru succes.

11. Afirmații verbale pozitive (legea atracției – atragi ceea ce gândești și rostești). “Ia seama la ce-ți dorești, căci s-ar putea să primești”.

12. Eliminarea aserțiunilor care încep cu întotdeauna și niciodată, a exagerărilor. Nu face din țânțar, armăsar.

13. Conceperea propriei “umbrele psihice” – un cumul de gânduri și emoții pozitive, care vă vor ajuta să faceți față stimulilor deranjanți, să acționați mai eficient și să aveți mai multă liniște sufletească.

14. Marea provocare a vieții e să ai vise mărețe – urzeala din care se țese viitorul, semințele tuturor realităților viitoare.