Cea mai importantă trăsătură pe care trebuie să o cauţi la un partener

Toată lumea doreşte să aibă o relaţie de cuplu armonioasă, împlinită, fericită. Nu cred să existe vreo persoană în lumea aceasta să vrea să intre într-o relaţie cu aşteptarea de a avea o relaţie toxică, în care să sufere tot felul de abuzuri fizice şi emoţionale.

Atunci când începem să ieşim la întâlniri cu un nou partener sau parteneră, este normal să fim atenţi la anumite aspecte ale personalităţii sale care ni se par atrăgătoare sau pe care le considerăm importante, din punctul nostru de vedere, pentru a avea o relaţie fericită de lungă durată, poate chiar pentru a ne întemeia o familie.

Fiecare persoană observă altceva în celălalt, în funcţie de ceea ce ne face fericiţi. Unii urmăresc romantismul, tandreţea, generozitatea, alţii poate spiritul de aventură, curiozitatea, autenticitatea, onestitatea, loialitatea, simţul umorului etc. Evident, nu toţi avem aceleaşi gusturi şi preferinţe.

Totuşi, există acea unică trăsătură de caracter pe care ar trebui să o urmărim toţi, căci ea este atât de importantă încât nu am putea avea o relaţie fericită de cuplu dacă nu este prezentă în cel sau cea de care ne îndrăgostim?

Un studiu efectuat pe un eşantion de 400000 de oameni a arătat că 82 % din femei şi 70 % din bărbaţi au considerat că BUNĂTATEA este cea mai importantă calitate pe care trebuie să o cauţi într-un partener dacă vrei să ai o relaţie fericită “până la adânci bătrâneţi”. Nici măcare gradul de comunicare sau împărtăşirea aceluiaşi set de principii şi valori personale nu au depăşit în importanţă această trăsătură de caracter.

citeşte şi Relaţiile online, o realitate care nu poate fi ignorată

Şi chiar are sens alegerea oamenilor participanţi la studiu. Bunătatea este fundamentul unei bune comunicări între parteneri, căci atunci când vor exista situaţii conflictuale – şi sigur vor exista – bunătatea va ajuta la soluţionarea lor într-un mod mult mai constructiv decât orice altceva. Dacă există bunătate în ambii parteenri de cuplu, putem spune cu siguranţă că nu se va ajunge la abuz emoţional şi fizic în acea relaţie. 

De aceeaşi părere este şi psihoterapeutul Aimee Harstein, coautor al unor cărţi despre relaţiile interpersonale (Come Here, Go Away: How to Identify and Disengage From an Emotionally Unavailable Man şi  Stitched Up, a Primer for Healing After Heartbreak) care afirmă:

“Dar, pe termen lung, pentru sănătatea și fericirea unei relații, bunătatea este foarte importantă. Cunoaşterea şi observarea manifestării bunătăţii partenerului cu alte persoane din viața lui este ceea ce te face să te simţi în siguranta şi contribuie la creşterea gradului de încredere în el. Acest lucru nu înseamnă că partenerii nu vor avea conflicte sau nu vor fi supărați unul pe altul niciodată. Dar, înseamnă că poți avea încredere că eşti într-un mediu sigur şi că partenerul nu va recurge la  “lovituri sub centură” și nu va spune lucruri care sunt în cele din urmă inacceptabile și greu de trecut peste.”

 

Desigur, vorbim despre indivizi a căror sensibilitate se încadrează în limite normale. Indivizii hipersensibili (cum sunt de exemplu, persoanele cu tulburări de personalitate narcisică sau paranoidă) se vor simţi atacaţi chiar la cea mai mică remarcă, normală de altfel, care nu va corespunde cu părerea lor. Oricâtă bunătate şi generozitate ar arăta cineva unor asemenea persoane, pentru ei niciodată nu va fi de ajuns, căci ceea ce vor de fapt este să fii naiv şi să-i adulezi permanent.

A doua calitate foarte importantă pentru o relaţie fericită, după bunătate, este RESPECTUL, în opinia psihoterapeutului american.

Respectul este mai mult sau mai puțin opusul disprețului, a cărui prezență este un predictor cu mare probabilitate a unei despărţiri sau unui divorț. Cu o combinație de bunătate și respect, relația are o șansă mare la a rezita contra tuturor intemperiilor şi furtunilor pe care le aduce viața.”