Cât de mult ne place de noi înșine?

Un studiu publicat în Biology Letters  de Paola Bressan și Guendalina Zucchi intitulat  Human kin recognition is self- rather than family-referential arată că suntem mai înclinați în mod natural să ne placă oamenii care seamănă cu noi decât cei care seamănă cu rudele noastre. Mai mult, studiul efectuat pe 70 gemeni (32 bărbați și 38 femei) care diferă în înfățișare arată același lucru:  2/3 dintre ei au preferat să salveze mai degrabă persoane străine care semănau cu ei decât persoane străine care semănau cu geamănul care arăta diferit de ei, atunci când li s-au arătat fotografii ale unor persoane care erau în pericol și au fost puși să aleagă pe cele pe care  preferau să le salveze sau pe care le-ar recomanda unui frate sau surori în vederea căsătoriei. 

“Preferința noastră pentru persoanele fizice care se aseamănă cu noi are sens evolutiv, deoarece acestea sunt susceptibile de a ne fi rude; și o genă care provoacă purtătorului un comportament de a ajuta rudele apropiate va fi selectată pozitiv, atâta timp cât beneficiile pentru el sunt mai mari decât costurile.” afirmă cei doi cercetători. 

Nu e de mirare că un fenomen relativ recent de căutare a unui doppelgänger (o dublură a unei persoane în viață) pe internet a luat așa amploare. În 2011 jurnalista Sophie Robehmed s-a lansat într-o căutare aproape obsesivă a doppelgänger-ului ei și când a găsit-o au făcut un film despre asta. Există chiar și un website dedicat acestor căutări. 

 

Fenomenul este deopotrivă fascinant și dezamăgitor: uite că nu suntem chiar așa de unici precum credeam! Totodată, a avea o dublură (sau mai multe, chiar 7 spun unele voci) ridică probleme în era digitală, când recunoașterea feței ne poate împiedica să ne facem un cont google sau să ne schimbăm permisul de conducere, așa cum i s-a întâmplat în 2011 unui bărbat din Massachusetts, pentru că sistemul arăta că acea figură avea deja un permis pe alt nume. Oricum, ideea unui/unei  doppelgänger ridică întrebări despre corelația dintre gradul de asemănare și nivelul de atracție. Am putea anticipa ca persoanele care sunt mulțumite de felul cum arată și se iubesc pe sine  sunt mai atrase de dublura lor decât cele care se urăsc pe sine. Dacă urăști felul cum arăți, dacă îți urăști propriul chip, este puțin probabil că vei simți o deosebită plăcere la vederea unuia similar.