10 trăsături de personalitate ale oamenilor de succes

psihologia pozitiva

Cu toţii ne dorim să avem succes în ceea ce întreprindem, fie că este vorba despre activităţi care ţin de profesie, fie că este vorba de activităţi care ţin de viaţa personală. Chiar dacă nu există efectiv reţete a căror aplicare să garanteze succesul, putem identifica unele trăsături de personalitate care pot facilita obţinerea de rezultate pozitive, atunci când aceste rezultate depind numai de factori care ţin de personalitatea noastră. Iată care sunt acestea:

  • Oamenii de succes au o atitudine pozitivă în orice circumstanţe. Atunci când se confruntă cu o problemă, ei se concentrează asupra soluţiilor, nu rămân blocaţi în gândirea negativă şi pesimistă. Pentru ei, orice ostacol este numai o nouă provocare, un prilej să-şi folosească iamginaţia şi creativitatea pentru a o depăşi. Eşecul nu e perceput ca un sfârşit şi nu obişnuiesc să alunece în gândire catastrofală, ci se ridică şi merg mai departe. 

 

citeşte şi Cum ajungem să avem o gândire pozitivă

 

  • Oamenii de succes au obiceiul de a fi într-un continuu proces de autocunoaştere şi dezvoltare personală. Ei tiu cine sunt, care le sunt abilităţile reale, nu îşi supraevaluează forţele, dar nici nu şi le subestimează. Nu se opresc din procesul de dezvoltare personală, căci sunt conştienţi că acesta este un proces care durează toată viaţa. Omul nu este un robot pe care să-l pui într-o stare de funcţionare şi care merge strună apoi. Omul are nevoie continuu de a-şi lărgi perspectiva, de a filtra noile informaţii prin prisma personalităţii sale, de a se adapta mereu la cerinţele noi ale societăţii în care trăieşte. 

 

citeşte şi Călătorind spre Sine

 

  • Oamenii de succes ştiu să alterneze perioadele de activitate intensă cu cele de relaxare. Ei cunosc limitele corpului lor şi nu forţează nota, împingându-l spre autodistrugere, evitând astfel să dezvolte sindromul burnout. Tehnicile de relaxare nu le sunt necunoscute şi îşi fac timp să se ocupe de hobby-urile lor: pescuit, plimbări relaxante în parc, efectuarea de exerciţii fizice, desenat mandale, jucat şah, tenis, golf etc.

 

citeşte şi Cum să facem faţă stresului nociv

 

  • Oamenii de succes sunt într-un continuu proces de învăţare. Ei nu consideră că şi-au încheiat educaţia odată cu obţinerea ultimei diplome, ci continuă să citească, să se informeze, să fie la curent cu ultimele descoperiri în domeniul profesiei lor, şi nu numai. Fie că urmează cursuri de perfecţionare, fie că sunt autodidacţi, ei nu se opresc din a învăţa niciodată. 

 

  • Oamenii de succes au obiceiul de a-şi organiza bine timpul şi de a se ţine de o agendă de lucru întocmită, dar sunt în acelaşi timp destul de flexibili pentru a face schimbări de ultimă oră în programul lor.

 

  • Oamenii de succes au o inteligenţă emoţională peste medie. Ei ştiu cum să-şi exprime emoţiile negative, nu le reprimează pentru ca apoi să explodeze necontrolat sau să dezvolte boli somatice. 

 

citeşte şi Cum ne controlăm furia în mod eficient

 

  • Oamenii de succes sunt empatici şi posedă inteligenţă interpersonală, ca atare, dezvoltă relaţii armonioase cu cei din jur, atât cât le stă în puţinţă. Dacă se întâmplă să interacţioneze cu psihopaţi, narcisici sau antisociali, ei aleg să rupă legăturile nocive din timp, cunoscând faptul că nimeni nu poate fi schimbat fără voia lui. Iar categoriile amintite nu sunt deschise la schimbare de dragul celor din jur, în cele mai multe cazuri. 

 

  • Oamenii de succes se caracterizează prin asertivitate Comportamentul asertiv este acel comportament interpersonal care implică exercitarea unor drepturi fundamentale ale fiecărui individ, în aşa fel încât să nu lezeze drepturile altor oameni. Presupune indentificarea şi exprimarea emoţiilor, sentimentelor, dorinţelor, drepturilor, fără să recurgă la generalizări sau etichetări ale oamenilor.

 

citeşte şi Cum devenim asertivi

 

  • Oamenii de succes sunt perseverenţi şi pot depăşi tendinţa de procrastinare. Lozinca lor este Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi!. Ei nu renuţă la un proiect numai fiindcă nu obţin imediat rezultate satisfăcătoare, nici nu încep să se îndoiască de reuşită. 

 

 

  • Oamenii de succes comunică eficient şi constructiv cu cei din jur, fie că trebuie să dea un feedback la timp, fie că vor, pur şi simplu, să spună ceea ce simt şi gândesc, fie că trebuie să organizeze o echipă sau să prezinte un proiect şefului. Stilul lor de comunicare este asertiv, direct, fără a distorsiona mesajele şi fără a fi încărcat de reproşuri ascunse.

 

Psiholog Psihoterapeut Daniela Deneanu