10 motive pentru care amânăm lucrurile

psihologie

Tendinţa de a amâna lucrurile, sau procrastinarea, este un fenomen foarte răspândit în secolul nostru printre tineri, dar nu numai.Dacă obişnuiţi să amânaţi mai mereu sarcinile importante şi să cedaţi diverselor tipuri de tentaţii care vă abat de la ceea ce aveţi de făcut, să ştiţi că nu sunteţi singuri.

O mulţime de oameni obişnuiesc să amâne de azi pe mâine, apoi pe poimâine, pe săptămâna viitoare, luna viitoare, anul viitor….acestea fiind cazurile cronice care sunt atât de afectate de obiceiul de a amâna lucrurile, încât nu numai că îndeplinirea potențialului lor maxim este periclitat, dar chiar cariera profesională le este pusă în pericol. 

Procrastinarea reprezintă unul din obstacolele serioase care ne blochează evoluţia personală şi profesională, ajungând în cazuri extreme să ne îndepărteze complet de scopurile pe care dorim să le realizăm în viaţă.

citeşte şi Cum ajungem să avem o gândire pozitivă

Potrivit psihologului Clarry Lay, un scriitor proeminent pe această temă, procrastinarea apare atunci când există “un decalaj temporal între comportamentul intenționat și comportamentul adoptat.” Cu alte cuvinte, atunci când există o perioadă semnificativă de timp între momentul în care oamenii intenționează să facă un lucru şi cel în care îl realizează în fapt. Este, deci, nevoie, de existenţa intenţiei de a făptui ceva pentru a vorbi despre procrastinare. Altfel, putem vorbi numai de omitere sau neglijare a unui proiect sau orice altceva.

De ce avem obiceiul de a amâna lucrurile

Există mai multe explicaţii cu privire la cauzele pentru care oamenii amână îndeplinirea lucrurilor pe care şi le-au propus, însă numai explicaţiile personalizate în cadrul unui tratament psihoterapeutic v-ar putea ajuta efectiv să identificaţi adevărata cauză a procrastinării voastre. Aici voi trece în revistă câteva dintre cele mai des întâlnite:

  1. Lipsa încrederii în abilităţile personale necesare pentru a duce la bun sfârşit o anume sarcină. De cele mai multe ori, această neîncredere apare atunci când persoana este solicitată pentru a realiza ceva ce nu a mai făcut până atunci sau un proiect foarte important care urmează a fi evaluat de o autoritate superioară. Sarcina respectivă ne poate aminti de ceva ce trebuia să facem când eram mai mici înainte de a avea aptitudinile necesare pentru a îndeplini lucrurile respective. Poate părinţii au avut aşteptări peste puterile noastre sau poate ne-au încredinţat sarcini şi roluri care nu ni se potriveau şi regresăm la stadiul acela în care ne simţeam incapabili să facem lucrurile cerute. Sau ar putea fi de fapt o sarcină copleşitoare chiar pentru nivelul nostru actual de calificare. Oricum ar fi, sarcina pare mult prea complexă, așa că încercăm să o evităm.
  2.  Perfecţionismul. Dacă ai tendinţa de a nu fi mulţumit/ă decât atunci când faci lucrurile perfect, te poţi trezi foarte des în situaţia în care tot amâni lucrurile de teamă că nu le vei putea îndeplini perfect. Vei aştepta momentul potrivit, în care să ai inspiraţia potrivită şi mijloacele cele mai bune pentru ca totul să iasă perfect, dar alinierea asta perfectă a planetelor se întâmplă foarte rar în viaţă. Începe să acţionezi chiar acum, cu ceea ce ai la îndemână, căci altfel te vei adânci în amânare.
  3. Teama de eşec. Această cauză are legătură mare cu cea de mai sus. Perfecţionismul şi teama de eşec merg mână în mână ca tusea şi junghiul. Unii oameni se tem atât de mult de eşec că se blochează imediat ce sunt puşi în faţa oricărei sarcini oricât de uşoare ar fi.
  1. Teama de succes. Uneori, în subconstient, ne temem că vom reuși și apoi ar trebui să facem faţă tuturor schimbărilor şi provocărilor pe care le poate aduce un succes peste noapte.
  2. Lipsa motivaţiei. Poate că proiectul pe care-l aveţi de îndeplinit nu este unul care vă place oricât de mult aţi încerca. Poate că nu vă implică din punct de vedere emoţional deloc şi nu vedeţi care i-ar fi utilitatea în planul mai larg al vieţii voastre. Sau poate chiar este un lucru foarte plictisitor, ca de exemplu, completarea formularelor pentru finanţe.
  3. Atenţie concentrată scăzută. Multe sarcini sunt amânate pentru că necesită o stare de concentrare maximă din partea noastră şi, pur şi simplu, nu suntem dispuşi la un asemenea efort. Mai ales dacă lucrul respectiv nu ne place, cea mai mică tentaţie (un mesaj nou pe facebook, un sms, orice zgomot, orice amintire) ne va distrage foarte uşor de la ceea ce avem de făcut.
  4. Începutul e dificil. Atunci când oamenii se confruntă cu o sarcină nouă, un obstacol major în împlinire ei este faptul că nu ştiu de unde sau cum s-o abordeze. Mulţi studenţi amână scrierea eseurilor pentru că efectiv nu ştiu cum să facă introducerea.
  5. Stilul de lucru dezorganizat şi dezordonat. Confuzia cu privire la obiectivele care trebuie urmărite, precum și modul în care sunt stabilite prioritățile – sau cum nu sunt stabilite – de multe ori indică o minte dezorganizată. Chiar şi biroul de lucru poate reflecta această stare, arătând foarte dezordonat, plin de lucruri inutile, aruncate la întâmplare. Stabilirea priorităților este destul de greu de făcut pentru un procrastinator, pentru că, pur și simplu nu știe cum să organizeze etapele îndeplinirii unei sarcini şi să decidă care etapă urmează a fi efectuată mai întâi.
  6. Existenţa unor beneficii. Da, procrastinarea poate aduce unele beneficii uneori, de exemplu, atunci când amâni să cumperi un produs scump, iar peste o vreme îl găseşti redus substanţial. Nu te feliciţi că ai amânat cumpărarea lui? Sau când amâni să îţi confrunţi şeful pentru o problemă în care credeai că greşeşte şi afli peste o săptămână date care îţi indică fără tăgadă că, de fapt, tu erai cel care judecase greşit situaţia. 
  7. Model parental de procrastinare. Copiii ai căror părinţi aveau obişnuinţa de a amâna lucrurile vor avea tendinţa de a le imita comportamentul. Iar dacă amânarea părinţilor nu a dus la pierderi grave în viaţă, cu atât mai mult copiii lor vor adopta acelaşi stil de viaţă. Din nefericire, ceea ce merge cu unul, nu merge neapărat cu toţi, iar copiii pot avea probleme care duc la pierderi mari în vieţilor din cauza tendinţei de a amâna lucrurile. 

Psiholog Daniela Deneanu, Bucuresti